Irská prezidenta podepsala zákon o zřízení "špatné banky"

22.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 22. listopadu (ČTK) - Irská prezidentka Mary McAleeseová podepsala zákon o vzniku takzvané špatné banky, která má za pomoci vládních peněz odsát z finančního sektoru špatné úvěry a urychlit jeho revitalizaci. Banka, která se oficiálně jmenuje Úřad pro správu národního majetku (NAMA), může nyní oficiálně zahájit svoji činnost. Odkup úvěrů od bank, na který má k dispozici 54 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu Kč), by mohla začít v lednu.

Irský parlament schválil legislativu před deseti dny a prezidentka měla možnost zaslat zákon k prověření k ústavnímu soudu, což by znamenalo jeho odložení. Její úřad dnes potvrdil, že zákon podepsala, avšak žádné bližší detaily k jejímu rozhodnutí neuvedl.

Ministr financí Brian Lenihan naznačil, že NAMA by mohla začít kupovat největší úvěry od bank v lednu. Odkup špatných úvěrů umožní bankám získat nový kapitál, napsala agentura Reuters. Irsko už dříve avizovalo, že převezme od bank špatné úvěry v nominální hodnotě 77 miliard eur a za ně dá bankám o 30 procent méně, tedy zmíněných 54 miliard eur.

Do NAMA převede své úvěry pět institucí. Jsou to Bank of Ireland, Allied Irish, zestátněná Anglo Irish Bank a hypoteční ústavy Irish Nationwide a EBS.

Vláda v Dublinu už do irských bank napumpovala asi 11 miliard eur, aby podpořila stabilitu tamního finančního systému. Ústav Anglo Irish Bank zestátnila a zaručila se za závazky bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK