HN: Komárek zvažuje prodej Atlantiku, hovoří se o 900 milionech

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Jeden z největších obchodníků s cennými papíry v Česku, skupina Atlantik, která patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, je na prodej. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na pět na sobě nezávislých zdrojů, které mají o chystané transakci podrobnější informace.

Podle jednoho ze zdrojů mateřská KKCG Finance oslovila několik vybraných subjektů, kterým společnost nabídla. Požadovaná cena je podle něj 900 milionů korun. Poradce při prodeji má dělat společnost Ernst & Young.

Do skupiny Atlantik patří společnosti Atlantik FT, která vede účty pro obchodování s akciemi více než 6000 klientů a podle objemu obchodů je čtvrtou největší českou makléřskou společností, a Atlantik AM, jež spravuje klientům přes čtyři miliardy korun. Jakou však mají tyto firmy skutečnou hodnotu, lze odhadnout velmi těžko, píšou HN. "U firem, jejichž byznysem je z velké části obhospodařovat majetek svého hlavního akcionáře, je velmi těžké odhadnout skutečnou cenu. Bude záležet z velké části na tom, zda tento majetek bude obhospodařovat i nadále. Pokud ne, cenu to rapidně sníží," řekl deníku Pavel Makovec z investiční společnosti Arca Capital.

Hlavní akcionář skupiny Atlantik možný prodej nevylučuje. "KKCG Finance zvažuje jak investiční příležitosti, tak případné příležitosti k prodeji aktiv, které jsou KKCG Finance jak na českém, tak i mezinárodním trhu průběžně předkládány," sdělil Hospodářským novinám mluvčí Komárkovy skupiny Daniel Plovajko.

Zároveň si však podle deníku nechává otevřená zadní vrátka. "Zvažování různých variant KKCG Finance provádí dlouhodobě a pokud se nyní objevily nějaké spekulace na trhu, v žádném případě neznamenají, že skupina Atlantik je potenciálně na prodej," dodal Plovajko.

Přestože se ve finančních kruzích o Komárkově snaze prodat Atlantik mluví jako o jisté věci, oficiálně chystanou transakci nikdo potvrdit nechce. Podle běžné praxe při takových obchodech všichni vyčkávají, až jestli se vůbec nakonec prodej uskuteční, poznamenávají dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK