Koruna dopoledne výrazně posílila vůči euru i dolaru

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Koruna dopoledne posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 byla česká měna k euru proti pátečnímu závěru silnější o 15 haléřů na hodnotě 25,78 Kč/EUR, vůči dolaru zpevnila dokonce o asi 25 haléřů na hladinu 17,21 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Po velmi slabém závěru minulého týdne se dnes koruna snaží své ztráty aspoň částečně umazávat. To se jí daří, když se její kurz k euru dostává na 25,80 Kč/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Upozornil ale, že v rámci středoevropského regionu česká měna v posilování zaostává hlavně za polským zlotým. Ten dnes dopoledne dokázal páteční oslabení úplně vymazat.

Podle Vlka pomáhá měnám v regionu lepší vztah k riziku v úvodu týdne. Ten táhne vzhůru akcie na hlavních evropských trzích. Důležité české ekonomické události, které by mohly korunu ovlivnit, trh v tomto týdnu nečeká. Z těch zahraničních dnes odpoledne bude centrální banka v Maďarsku rozhodovat o úrokových sazbách. "Čeká se jejich snížení o 50 bazických bodů. Důležitější by měl být komentář naznačující rychlost dalšího uvolňování měnové politiky," doplnil Vlk.

Dolar se krátce po 10:30 obchodoval k euru na úrovni 1,4983 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK