Vláda stáhla dříve schválenou novelu horního zákona

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Vláda dnes stáhla z Poslanecké sněmovny novelu horního zákona, kterou schválila v září 2008 a sněmovně následně předložila k projednání v říjnu loňského roku. ČTK to řekl náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták. Proti podle něj hlasoval pouze ministr Michael Kocáb (za Stranu zelených). Předloha dosud nebyla zařazena na pořad jednání sněmovny, ani nebyla projednána ve sněmovních výborech. Návrh na stažení novely podalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), ačkoliv předkladatelem bylo MŽP. Ekologové se stažením nesouhlasí.

Podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského došlo ministerstvo v návaznosti na nynější aktualizaci Státní energetické koncepce MPO k závěru, že by novela horního zákona mohla zásadním způsobem ohrozit naplňování navrhovaných cílů státní koncepce.

Podle MPO v novele jde zejména o několik problémových témat, jako je problematika odpisů zásob výhradních ložisek, zrušení možnosti přednostního odkupu pozemků v dobývacích prostorech a možnost odnětí oprávnění k dobývání výhradního ložiska. Uvedené úpravy byly v rámci připomínkového řízení podrobeny kritice ze strany profesních a zaměstnaneckých svazů v hornictví a v poslední době rovněž Českého báňského úřadu, uvedlo MPO.

"Rozhodnutí vlády i důvody ke stažení novely jsou skandální. Vláda rezignovala na prosazování vymahatelnosti práva," řekl ČTK bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík. Podle něho je předkládací zpráva MPO i dopis ministra Vladimíra Tošovského dokladem, že těžební společnosti mají ministra průmyslu "obtočeného kolem prstu".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK