Americké akcie zahájily týden výrazným růstem

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne výrazně zvyšovaly a k růstu jim vedle slabšího dolaru pomohla především statistika. Ta ukázala, že prodej starších domů v USA v říjnu rekordně vzrostl a dostal se nejvýše za dva a půl roku. Naopak na dolar negativně doléhaly komentáře jednoho z předních činitelů americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.451 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,3 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 1,5 procenta na 1108 bodů, index Nasdaq Composite vykazoval růst v rozsahu 1,4 procenta na 2176 bodů.

Americké Národní sdružení realitních kanceláří uvedlo, že prodej starších domů v USA v říjnu meziročně vzrostl o rekordních 23,5 procenta. Proti září se zvýšil o 10,1 procenta, což je také rekord. V přepočtu na celý rok se tak prodalo 6,10 milionu nemovitostí, což je nejlepší výsledek od února 2007. Za růstem prodeje ale bylo hlavně daňové zvýhodnění.

"Růst prodeje nemovitostí podpořily hlavně daňové úlevy pro ty, kdo si pořizují první bydlení. Ale vzhledem k míře nezaměstnanosti a počtu nemovitostí určených k zabavení bankou jsou to i tak dobré výsledky. Je to vynikající," řekl Tim Speiss ze společnosti Eisner LLP.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, dnes oslabil o 0,7 procenta. Reagoval hlavně na komentáře, které pronesl prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard. Ten řekl, že Fed by měl prodloužit program odkupu aktiv odvozených od hypoték, aby měl Fed více prostoru pro flexibilní politiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK