Japonské akcie kvůli bankám a vývozcům dál klesaly

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. listopadu (ČTK) - Japonské akcie pokračovaly po pondělním svátku v poklesu a jejich hlavní index sestoupil na nové čtyřměsíční minimum. Propad vedly akcie bank a silnější kurz jenu zase oslaboval akcie vývozců. Na devizovém trhu dolar po poklesu akcií snížil počáteční ztráty.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o jedno procento na 9401,58 bodu a ocitl se nejníže od 17. července. Japonský trh minulý týden ztrácel již čtvrtý týden po sobě.

Dnes trh nejvíce oslabovaly obavy z dalšího navyšování kapitálu japonských finančních institucí. Mírně zvýšený kurz jenu srážel akcie vývozců jako automobilek a výrobců vyspělých technologií. Akcie domácího leteckého přepravce Japan Airlines v přetrvávajících obavách z bankrotu firmy se propadly na další rekordní minimum.

¨Na devizovém trhu dolar zpočátku klesl, po propadu akcií v Tokiu i jinde v Asii však ztráty smazal. Investoři také před zkráceným americkým týdnem likvidovali krátké dolarové pozice, to znamená, že skupovali zpět nakrátko prodané dolary.

Dolarový index vůči koši šesti měn posílil o 0,2 procenta na 75,235 bodu a byl více než půl bodu nad 15měsíčním minimem z minulého týdne. Vůči euru americká měna po pondělním sestupu až na 1,50 USD posílila o 0,1 procenta na 1,4940 USD. Dolar proti jenu oslabil o 0,1 procenta na 88,90 JPY a euro k jenu kleslo o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK