ČOI v říjnu objevila na trhu tři vzorky závadných PHM

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Česká obchodní inspekce v říjnu zjistila nedostatky u tří vzorků motorové nafty, které vykázaly odchylky v bodu vzplanutí. Při 88 odebraných vzorcích pohonných hmot tak v říjnu nevyhovělo normám 3,4 procenta kontrolovaných vzorků, což bylo o 1,5 procentního bodu více než v září. Výsledky kontrol zveřejnila ČOI na svých internetových stránkách.

I když podíl závadných pohonných hmot minulý měsíc vzrostl, tak říjnové statistiky přesto patří mezi nejlepší v letošním roce. V prvním letošním pololetí totiž nevyhovělo normám 5,7 procenta odebraných vzorků pohonných hmot. Nejhůře dopadly kontroly v květnu, kdy ČOI různé závady odhalila v bezmála desetině vzorků pohonných hmot. Za celý loňský rok pak bylo nevyhovujících 5,6 procenta vzorků.

Časopis Petrol magazín nedávno upozornil, že počet inspekcí odebraných vzorků pohonných hmot v posledních měsících výrazně klesá, což by mohlo mít nepříznivý vliv na kvalitu prodávaného benzinu a motorové nafty.

"Zatímco v prvním čtvrtletí inspekce odebírala průměrně téměř 250 vzorků za měsíc, v posledních měsících počty vzorků klesly o více jak polovinu. V květnu ČOI ještě odebrala 195 vzorků paliv, v červnu to však bylo už jen 128 a v červenci ještě méně - 83 vzorků," uvedl redaktor Petrol magazínu Michal Roškanin, který zmínil spekulace, že ČOI se tak snaží uspořit peníze.

Ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová oponuje, že ČOI v uplynulých letech vyhláškou stanovený počet odebraných vzorků, který je zatím stanoven na 1800, vždy překročila. Letos inspekce podle Příhodové část peněz přesunula na rozbory jiných produktů, než jsou pohonné hmoty, povinnost odebrat nejméně 1800 vzorků benzinů a nafty ale dodrží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK