Ekonomika USA ve 3. čtvrtletí rostla tempem pouze 2,8 procenta

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí potvrdila ústup z recese, rostla ale tempem pouze 2,8 procenta ročně. Ukázaly to zpřesněné údaje tamního ministerstva obchodu. První rychlý odhad, který úřad zveřejnil zhruba před měsícem, ukazoval růst v rozsahu 3,5 procenta. Růst je ale i po zpřesnění nejrychlejší od třetího čtvrtletí 2007.

Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu ještě klesal, a to ročním tempem 0,7 procenta. Zpřesněné údaje naznačují, že největší světová ekonomika se bude z recese zřejmě dostávat mnohem déle, než se předpokládalo. V pomalejším růstu ekonomiky se odráží hlavně silný růst dovozu a nižší objem investic do nebytových staveb.

Zpřesněné údaje pouze nepatrně zaostaly za odhady analytiků. Ti v průměru předpokládali, že ekonomika v letošním třetím čtvrtletí rostla tempem 2,9 procenta. Návrat k růstu po čtyřech čtvrtletích propadu ale i tak zřejmě ukončil nejhlubší recesi za posledních 70 let, respektive od Velké hospodářské krize 30. let minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK