ČSSD předsavila návrh regulace hazardu, ve sněmovně už několikátý

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Sociální demokracie dnes představila vlastní návrh regulace hazardu, ve sněmovně přitom leží už návrh KDU-ČSL i starší předloha senátorů. Mezi poslanci se doposud nenašla dostatečná podpora pro některý z návrhů. Předchozí vláda Mirka Topolánka i součastný kabinet Jana Fischera k návrhům na zpřísnění loterií vydali negativní případně neutrální stanoviska s tím, že ministerstvo financí pracuje na vlastní úpravě. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda i šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že v boji s hazardem zatím vítězí lobby hráčských a sázkařských firem.

Všechny tři návrhy, tedy lidovecká, sociálnědemokratická a senátní, počítají s přenesením více pravomocí na obce a města. Předlohy se pak liší v některých detailech. Například Svoboda dnes před novináři kritizoval návrh ČSSD kvůli tomu, že nepočítá se zpoplatněním hazardu. Lidovci navrhují zvýšit platby firem obcím za jeden automat mají ročně z dnešních zhruba 70.000 za automat o dalších 10.000 korun.

ČSSD chce návrhem zprůhlednit peněžní toky od provozovatelů loterií a podobných her a zajistit použití peněz na veřejně prospěšné účely. Novela také dává zmocnění obcím k vydávání vyhlášek, kterými budou moci regulovat provoz herních zařízení na veřejně prospěšných místech.

Lidovecká novela obsahuje zákaz internetového sázení, sázení přes mobilní telefony a zákaz reklamy na hazardní hry. Senátní návrh chce také zakázat sázení přes internet, byť jej ministerstvo od letošního roku povolilo.

Také vládní návrh by měl přinést více pravomoci i peněz obcím. Kromě toho by měl obsahovat etický kodex dohodnutý s provozovateli hazardu i zástupců měst a obcí. Věcný záměr tohoto nového zákona chce ministerstvo financí předložit do vlády v březnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK