HN: Pošta letos i přes krizi vydělá až půl miliardy korun

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Státní Česká pošta skončí letos s výrazně lepším výsledkem, než dosud avizovala. Generální ředitel pošty Petr Sedláček v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny řekl, že hospodaření pošty letos skončí se ziskem až půl miliardy korun.

Původní odhad, který počítal se ziskem do 100 milionů korun proti loňským 365 milionům, byl podle Sedláčka velmi konzervativní. Vyplýval z odhadu propadu HDP a vyššího snížení tržeb za listovní zásilky. "Hospodářský výsledek pošty však nakonec bude výrazně vyšší, než jsme plánovali. Nedávno jsme oznámili dozorčí radě, že očekáváme výsledek více než 300 milionů korun. Dnes, když mám k dispozici předběžná čísla za říjen, si troufám odhadnout, že výsledek bude ještě lepší, něco mezi 400 a 500 miliony korun," řekl HN Sedláček.

Určitý podíl na lepším výsledku mají podle něj i nižší investice, protože pošta letos místo plánovaných dvou miliard letos proinvestuje něco málo přes 1,4 miliardy Kč. Pošta podle Sedláčka také výrazně ušetřila na provozních nákladech.

Vzhledem k tomuto vývoji pošta zatím nepočítá se zdražováním. "Letos určitě ne. Příští rok je otázka, co udělá úbytek listovních zásilek v tom množství s naší efektivitou. Jestli to dokážeme absorbovat zevnitř, nebo po vyčerpání všech možností to dopadne jinak," uvedl Sedláček.

Na letošní Vánoce pošta slibuje zlepšení. Pomůže jí v tom nová třídírna zásilek a také stovky lidí s dodávkami, které se firma poprvé v historii najímá na rozvoz vánočních balíků. Současně začíná testovat oznámení o přicházejících balících pomocí SMS a e-mailů. V příštím roce to hodlá zavést jako standard.

Pošta také v příštím roce začne postupně doručovat odpoledne a večer. "Celý rok jsme o tom mluvili s naším regulátorem ČTÚ a prakticky jsme před dohodou," řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny generální ředitel České pošty Petr Sedláček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK