Japonské akcie mírně posílily díky exportérům

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně posílily díky exportérům, kteří zamířili vzhůru po předchozích prudkých poklesech. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel s nárůstem o 0,4 procenta na 9441,64 bodu. Během dne se přitom propadl až na 9366,33 bodu, tedy na nejnižší úroveň od poloviny července, napsala agentura Reuters.

V exportním sektoru zaznamenal nárůst například výrobce spotřební elektroniky Sony, jenž si připsal 2,1 procenta. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor posílila o 1,2 procenta a její domácí konkurent Honda Motor dokonce o 2,6 procenta.

"Někteří investoři nakupují, protože po posledních poklesech trhu očekávají oživení. Trh má však tendenci stagnovat či mírně klesat, což je trend, který jsme viděli v posledních několika týdnech," uvedl analytik Micuo Šimizu. Upozornil, že situaci na japonském akciovém trhu komplikují vlna navyšování kapitálu, rostoucí skepse ohledně vládní politiky a silná domácí měna.

Na devizovém trhu se dolar vůči japonskému jenu propadl až na sedmitýdenní minimum 88,20 JPY kvůli přetrvávajícímu očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech zatím zůstanou na nízké úrovni. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, klesl o 0,2 procenta na 74,946 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK