O podporu z programu Zelená úsporám dosud požádalo 1824 žadatelů

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - O podporu z programu Zelená úsporám požádalo 1824 žadatelů a Státní fond životního prostředí dosud zpracoval žádosti v objemu 245 milionů korun. Uvedli to zástupci fondu na dnešní tiskové konferenci. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika se počet žádostí každým dnem rapidně zvyšuje. V týdnu mezi 8. a 15. listopadem přijal fond přes 300 žádostí.

Program připravil jeho předchůdce Martin Bursík. Program byl spuštěn na jaře a sklidil kritiku za to, že nebyla dostatečně propracovaná jeho administrace a že byl otevřen jen pro omezený okruh žadatelů. Miko v létě upravil podmínky programu tak, aby z něj bylo možné čerpat peníze i na zateplování panelových domů.

Největší zájem je zatím o vytápění obnovitelnými zdroji energie. Nejvíc žadatelů chce dotace na solární panely pro ohřev vody a přitápění v domácnostech, a to 738. Celkem žádají o 50 milionů korun. Na zateplování žádá 548 domácností o 170 milionů korun, řekl Miko novinářům.

Česko získalo na program peníze z prodeje emisních kreditů. Volné jednotky pro vypouštění oxidu uhličitého odkoupilo Japonsko, Rakousko a Španělsko. Stát tak letos získal 15 milionů korun. Pokud do čtyř let Česko finance nevloží do opatření k úsporám skleníkových plynů, bude hrozit, že je bude muset vrátit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK