Ostrava je konečně napojena na dálniční síť, D1 má nových 30 km

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bílovec (Novojičínsko) 25. listopadu (ČTK) - Na severomoravské části dálnice D1 se dnes otevřely dva úseky mezi Bělotínem, Hladkými Životicemi a Bílovcem. Zprovozněním nových 30 kilometrů za 7,6 miliardy korun se Ostravsko napojilo na celostátní dálniční síť. Dálnice doposud nazývaná D47 se oficiálně přejmenovala na D1. Po slavnostním otevření úseků bude obousměrně průjezdná kolem 20:00, řekla ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Martina Vápeníková.

Dvanáctikilometrový úsek mezi Bílovcem a Hladkými Životicemi na Novojičínsku bude zpoplatněný a průjezdný bez omezení. Na druhém úseku mezi Hladkými Životicemi a Bělotínem na Přerovsku, který měří 18 kilometrů, bude zatím obousměrný provoz pouze na jedné polovině dálnice. Celý dálniční úsek bude otevřen v srpnu příštího roku; do té doby na něm řidiči nebudou dálniční známku potřebovat.

Díky dvěma novým úsekům bude bývalá D47 sjízdná od Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji až po Bohumín na Karvinsku. Po dálnici tak bude možné dojet z Ostravy, kolem níž vede už od prosince 2007, až do Prahy. Poslední chybějící část z Bohumína k česko-polské hranici se kvůli nedostatku peněz dostaví zřejmě s dvouletým zpožděním v roce 2012.

Zprovoznění dálničních úseků, které ŘSD začalo stavět na jaře 2006, ovlivní dopravní situaci v celém Moravskoslezském kraji. Uleví se tím například přetíženým silnicím I/47 a I/48, které ostravsko-karvinskou aglomeraci napojovaly na dosavadní D1. "Jízda z Bělotína do Ostravy se díky nim zkrátí na 41 minut. Doposud to bylo 67 minut, pokud řidiči jezdili po rychlostní R56 přes Frýdek-Místek. Od srpna 2010, kdy bude dálnice v definitivní podobě, to bude jen 36 minut jízdy," dodala Vápeníková.

Kromě dvou úseků se dnes otevřel také osmikilometrový obchvat Hladkých Životic postavený za 785 milionů Kč, který ulehčí obci i zastavěné části města Fulnek. Zároveň bude zprovozněna část takzvaného Severního spoje v Ostravě za 966 milionů Kč, která napojí na dálnici centrum města.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK