Česká spořitelna na převodu anonymních knížek prodělá

15.10.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká spořitelna čeká, že jí z převodu anonymních vkladních knížek vznikne v nejbližších dvou letech ztráta 500 miliónů korun, z toho letos 150 miliónů korun.

Česká spořitelna čeká, že jí z převodu anonymních vkladních knížek vznikne v nejbližších dvou letech ztráta 500 miliónů korun, z toho letos 150 miliónů korun. Tento dopad je však již započten v původních plánech hospodaření a finanční cíle banky se tak nemění, uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel úseku řízení obchodu ČS Jiří Škorvaga.

Pozitivně, 140 milióny korun, by se v letošním roce měly projevit promlčené vklady, dalších 65,8 miliónu by měly činit výnosy z prodeje produktů dceřiných společností. Celkem tak banka letos na vkladních knížkách vydělá 205,8 miliónu korun.

Proti tomuto výnosu však banka zaznamená odliv vkladů přes 200 miliónů, dalších 50 miliónů tratí na odpuštění vkladů a pokut. Sto miliónů korun pak činí náklady přímo spojené s konverzí, z nichž např. 42 miliónů činí náklady na marketing a reklamu, 28 miliónů školení a 15 miliónů výroba nových knížek.

Spořitelna přes tyto dopady nemění finanční cíle pro letošní rok, tedy návratnost kapitálu přes 20 procent a poměr provozních nákladů a výnosů mezi 60 a 63 procenty.

Anonymní vkladní knížky ruší novela zákona o bankách. Klienti tyto vklady budou moci vybrat ještě dalších deset let, banky je však nebudou úročit a uložené vklady nebudou pojištěné.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ