Fitch: Ztráty z úvěrů ve východní Evropě porostou i příští rok

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 3. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings očekává, že bankám ve střední a východní Evropě se ztráty z úvěrů patrně nepřestanou zvyšovat minimálně do příštího roku. To bude mít negativní dopady jak na hospodaření bank a tvorbu zisku, tak na jejich schopnost podpořit v dané zemi hospodářský růst. Nejhorší situace je podle Fitch v pobaltských zemích.

V regionu si podle analytiků Fitch nejlépe vedou banky v Turecku, České republice, na Slovensku a v Polsku. Jsou zpravidla lépe kapitálově vybaveny a mají i vyšší kapitálovou flexibilitu, tudíž i lepší předpoklady k tomu, aby se rychleji vrátily k normálu a znovu zvyšovaly zisky.

Banky ve střední a východní Evropě se nevyhnuly dopadům hospodářské recese, která zasáhla většinu regionu. Největším problémem se ukázal příliš velký objem půjček v cizích měnách, což je problém, který se týkal především Maďarska a právě pobaltských zemí. Tyto státy jsou z celého regionu také zasaženy nejvíce. Prioritou teď pro banky bude obnova úvěrování, aby podpořily proces hospodářského oživení.

"Bankovní systémy s vyšším objemem financování a kapitálové flexibility budou schopny podpořit hospodářský růst. Naopak ty systémy, v nichž je největší nerovnováha, což jsou pobaltské země, něčeho takového zdaleka nebudou schopny," řekl analytik agentury Fitch Michael Steinbarth.

Všechny tři pobaltské země, tedy Estonsko, Lotyšsko a Litva, letos čeká hospodářský propad o více než deset procent. Vlády ve všech těchto zemích se totiž snaží udržet kurz měny k euru, aby nemusely přistoupit k devalvaci. Tamní banky čeká kvůli recesi další růst objemu nesplácených půjček.

Zdaleka nejlépe si v regionu vede Polsko. To bude zřejmě jedinou zemí Evropské unie, která se letos recesi úplně vyhne. Polská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst o 1,7 procenta a tamní ekonomové předpokládají, že v příštím roce se tempo růstu ještě zrychlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK