Pojistěte si penzi!

21.10.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění se dnes stává nutností. Nemůžeme už spoléhat pouze na starobní důchod vyplácený státem. Na stáří se musíme sami důkladně připravit a začít si na něj spořit co nejdřív.

Penzijní připojištění je produktem, který pomáhá lidem řešit problém nedostatku finančních prostředků v důchodovém věku. Je to však dlouhodobá investice a proto hodně záleží na tom, kterému fondu své peníze svěříte. Rozhodně se vám vyplatí postupovat víc než obezřetně.

Jak si vybrat ten pravý fond

Na začátku bylo na trhu čtyřiačtyřicet penzijních fondů. Některé z nich však zkrachovaly, další se spojily s jinými penzijními fondy. V současnosti jich zbylo už jen třináct. Pečlivost výběru se tedy jistě vyplatí.

Zjistěte si co nejvíce informací o různých fondech a potom si vyberte ten, který vám nabízí nejlepší podmínky. Zájemci o penzijní připojištění by se měli rozhodovat především podle několika kritérií:

  • Jméno fondu a kdo ho vlastní - Silné finanční zázemí snižuje na minimum riziko krachu fondu. Za největšími fondy stojí silní vlastníci. Orientujte se také na ty penzijní fondy, které na našem trhu působí delší dobu.
  • Velikost fondu - Čím více bude mít fond klientů, tím lépe. Ukazuje to na větší důvěryhodnost.
  • Výkonnost v delším období - Nejdůležitějším ukazatelem je, o kolik procent ročně fond průměrně zúročuje vklady svých klientů. Zvolte si ten fond, který patří z hlediska tohoto ukazatele k nejlepším a jehož roční zhodnocení nejméně kolísá. Pozor však dejte na fondy, které dosáhly vysokého zhodnocení pouze v jednom roce. Takové fondy nemusí být stabilní.
  • Struktura investic - Rozhodujte se i podle portfolia. Zkontrolujte, zda fond investuje bezpečně, zjistěte si velikost a strukturu fondem spravovaného portfolia.
  • Konkrétní podmínky penzijního plánu
  • Struktura a výše provozních nákladů - Na nehospodárné zacházení se svěřenými prostředky vás mohou upozornit také vysoké provozní náklady fondu. Obecně platí, že čím nižší je podíl provozních nákladů na objemu aktiv, tím efektivněji fond hospodaří.

Pokud máte již vybráno, nezbývá než smlouvu o penzijním připojištění uzavřít. V současné době je možné sjednání smlouvy více způsoby. Tradičním způsobem sjednávání penzijního připojištění je uzavření smlouvy přímo na pobočce penzijního fondu. Výhodou je osobní kontakt a možnost konzultace s pracovníkem penzijního fondu. Mnoho penzijních fondů nabízí i další prodejní místa. Velice moderní formou sjednávání penzijního připojištění je také on-line prodej. Penzijní připojištění tak můžete uzavřít přímo na stránkách jednotlivých penzijních fondů. Také v našem prodejním centru vám nabízíme možnost sjednání penzijního připojištění v klidu domova. Můžete si zde srovnat nabídky všech penzijních fondů, získat informace o jejich hospodaření a připisovaných výnosech, struktuře portfolia apod. Jsou zde k dispozici kalkulačky, pomocí kterých si snadno spočítáte například uspořenou částku nebo státní podporu. Můžete využít i bezplatné poradenství financování penze.

Název

Spravovaný majetek

(v mil. Kč)

Počet

klientů

ABN AMRO PF

3 727

199 680

Allianz PF

2 589

104 567

Commercial Union PF*

1 768

95 270

Credit Suisse Life & Pesions PF

5 778

268 491

Českomoravský PF

6 210

298 396

ČSOB PF

163

10 372

Generali PF

461

22 661

Hornický PF Ostrava

611

19 131

ING PF (dříve Průmyslový PF)

5 544

236 354

PF České pojišťovny

6 188

338 409

PF České spořitelny

5 827

366 185

PF Komerční banky

8 285

254 102

Vojenský otevřený PF

9 341

315 565

Zemský PF

14 781

14 781

Celkem

56 788

2 543 964

Poznámka: údaje jsou za II. čtvrtelení 2002 dle APF ČR

Výhody penzijního připojištění:

  • možnost daňového odpočtu
  • státní příspěvek
  • lepší zhodnocení než na termínovaném vkladu či běžném účtu

Nevýhody penzijního připojištění:

  • dlouhá doba, po kterou musí peníze ležet ve fondu, pokud chcete získat státní příspěvek
  • vklady nejsou pojištěny

Co s naspořenými penězi

Finanční prostředky na výplatu dávek mohou pocházet ze tří zdrojů. V podstatě se jedná o zhodnocené příspěvky účastníka, zaměstnavatele a státu. Veškeré prostředky směřují na individuální účet účastníka, na kterém se s připsanými výnosy z hospodaření penzijního fondu akumulují.

Klient penzijního fondu se pak musí rozhodnout, co s naspořenými penězi udělá. Možnosti má v podstatě dvě: buď si může celou částku vybrat najednou, nebo ji čerpat formou doživotní penze. Pokud se rozhodne prostředky vybrat najednou, získá zpět všechny své naspořené prostředky a může je použít jak chce, případně vhodně uložit. Musí však počítat také s tím, že zaplatí daň z celého výnosu. Zároveň si může zřídit další penzijní připojištění se státním příspěvkem.

Lidé, kteří se rozhodnou pro doživotní penzi, mohou nakonec dostat od fondu i více, než si naspořili, protože uložená částka se stále zhodnocuje. Zároveň však riskují, že pokud zemřou brzy, nestačí našetřené peníze "utratit". V tomto případě však existuje také možnost dohodnout si ve smlouvě vyplácení pozůstalostní penze. Potom má oprávněná osoba nárok pobírat určitý počet let penzi po zemřeném.

Některé fondy umožňují kombinovat oba způsoby vyplácení. Klient si vybere určité procento zůstatku jako mimořádnou splátku a zbytek potom čerpá ve formě doživotní penze.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY