MfD: Ministerstvo financí dává zakázky za stamiliony bez soutěže

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) rozdává část zakázek na odstranění starých ekologických škod bez veřejných soutěží a tvrdí, že to musí dělat kvůli České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ta to odmítá. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že podle přehledu letos a loni rozdaných zakázek získaly firmy bez výběrového řízení práce za téměř 1,5 miliardy korun. To, zda všechny zakázky na likvidaci ekologických škod bylo nutné zadávat bez soutěže, prověří i poslanci, napsal deník.

Podle listu musela být část škod odstraněna okamžitě coby ekologické havárie, pro další část však vysvětlení neexistuje. MF vysvětluje zadávání bez tendrů požadavky ČIŽP, která prý žádá zahájení prací likvidujících ekologické škody "v řádu týdnů". Z dokumentů, které inspektoři listu poskytli, ovšem vyplývá, že na nápravu škod má stát zpravidla mezi třemi a čtyřmi lety. Ve velké části případů tak podle nich není důvod přidělovat zakázky bez soutěže kvůli riziku prodlení.

"MF jednoznačně preferuje otevřené zadávací řízení, nicméně rozhodnutí ČIŽP nám fakticky nedávají možnost takto postupovat," řekl MfD vrchní ředitel MF Tomáš Uvíra. Podle úředníků ministerstva jsou sice termíny pro splnění zakázky dostatečně dlouhé, nařízení ekologů prý ovšem žádají prakticky okamžité započetí prací - a to má být důvod, proč se firmy vybírají přímo, bez soutěží.

To odmítá ředitelka ČIŽP Eva Tylová (SZ). Termíny plnění nápravných opatření jsou podle ní dostatečně dlouhé, aby výběrová řízení mohla být provedena, s výjimkou dvou letošních položek, kde byla situace opravdu havarijní a nemohlo se čekat. "Inspekce v žádném případě nemá vliv na formu veřejné zakázky a v žádném případě nepožadovala nedělat výběrové řízení," dodala.

Mezi letos a loni zadané zakázky bez výběrového řízení patří likvidace ropného znečištění, které ohrožuje zásobování pitnou vodou v areálu firmy Walter ve Staré Boleslavi, za 146 milionů korun. Odstranění škodlivých látek z podloží, které ohrožuje podzemní vody a již vyčištěné půdy v Ústí nad Labem, vyjde na 434 milionů korun. Zakázka na likvidace kontaminace podzemních vod v areálu firmy Labyrint CZ v Roudnici nad Labem byla vyčíslena na 100 milionů korun a odstranění znečištění, které kontaminuje podzemní vody v areálu bývalého Letu Kunovice, na 259 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK