Prodej aut v Evropě v listopadu díky pobídkám stoupl o 26,6 pct

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. prosince (ČTK) - Prodej nových aut v Evropě se v listopadu zvýšil o 26,6 procenta, ve stejném měsíci loni naopak klesl o 25,8 procenta. K růstu pomohly vládní pobídky k nákupu aut, takzvané šrotovné, které však již ve většině zemí budou brzy končit. Od ledna do konce listopadu se v Evropě prodalo 13,406.382 aut, což je o 2,8 procenta méně než loni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila evropská asociace výrobců aut ACEA.

Letos v listopadu bylo o jeden pracovní den více než loni, což podle asociace rovněž přispělo k růstu prodeje. Údaje zahrnují země Evropské unie bez Malty a Kypru a státy Evropského sdružení volného obchodu (ESVO), tedy Island, Norsko, Lichtenštejnsko a Švýcarsko.

ACEA uvedla, že v listopadu byl patrný výrazný rozdíl v prodeji aut mezi zeměmi západní Evropy a novějšími členskými státy EU. V západní Evropě se prodej zvýšil o 30,6 procenta. V novějších členských zemí EU, tedy hlavně v zemích střední a východní Evropy, prodej naopak klesl o 16,7 procenta.

Prodej aut výrazně podpořilo šrotovné. Spotřebitelé v rámci tohoto programu mohou získat slevu na nákup nového, ekologičtějšího auta, pokud současně s tím odevzdají k likvidaci starší vůz. V některých zemích, jako je Německo, již program skončil, v dalších má být postupně ukončován v příštím roce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK