ČSÚ: Ceny výrobců v průmyslu v listopadu klesly o 2,4 procenta

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v listopadu opět klesly. Meziročně se snížily o 2,4 procenta po poklesu o 4,6 procenta v říjnu. Ceny zemědělských producentů se v listopadu snížily o 16 procent. Ceny stavebních prací byly naopak vyšší o 0,2 procenta a tržních služeb 0,9 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Změny výrobních cen naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele, protože se obvykle časem projeví také v obchodech.

Nejvýraznější vliv na meziroční pokles celkového indexu v průmyslu mělo podle statistiků snížení cen obecných kovů a kovodělných výrobků o 16,5 procenta a potravinářských výrobků o 4,8 procenta. Ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů se snížily o procento. "Vzrostly především ceny elektřiny, plynu a páry o 10,5 procenta a vody, její úpravy a rozvodu o 6,9 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny meziproduktů o 8,4 procenta, nejvíce stouply ceny energie o 5,9 procenta," uvedl ČSÚ.

V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 0,4 procenta. Stouply zejména ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů o šest procent, nerostných surovin o procento, chemických látek a výrobků o 0,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,2 procenta. Naopak klesly hlavně ceny v odvětví potravinářských výrobků o 0,2 procenta.

Ceny zemědělských výrobců ve srovnání s říjnem klesly o 0,2 procenta a ceny tržních služeb o 0,1 procenta. Ceny stavebních prací se meziměsíčně nezměnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK