Soud zrušil Slovnaftu pokutu za zneužití postavení na trhu

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. prosince (ČTK) - Bratislavský krajský soud dnes zrušil rozhodnutí tamního antimonopolního úřadu (PMÚ), který potrestal rafinerii Slovnaft pokutou 300 milionů slovenských korun (téměř deset milionů eur; skoro 257 milionů Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. Soud zároveň vrátil případ PMÚ k novému projednání. Vůči rozsudku se není možné odvolat.

"Soud zjistil, že výrok rozhodnutí PMÚ neobsahoval všechny potřebné náležitosti podle zákona o správním řízení," zdůvodnil verdikt soudu jeho mluvčí Pavol Adamčiak. Úřad podle soudu nepřesně specifikoval, jakého provinění se rafinerie dopustila, navíc prý v dřívějším verdiktu PMÚ byly i jiné nedostatky.

Dominantní výrobce pohonných hmot na Slovensku dostal sankci od antimonopolního úřadu ještě začátkem roku 2007, Slovnaft se ale vůči prvoinstančnímu rozhodnutí odvolal. Pokutu následně potvrdila i Rada PMÚ, což ale rafinerie později napadla u soudu.

"Vítáme rozhodnutí krajského soudu, v němž se soud neztotožnil s rozhodnutím rady úřadu," řekl ČTK mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

PMÚ vyměřil rafinerii pokutu za to, že údajně duplicitně započítala společnosti Shell Slovakia náklady na vybudování speciálního zařízení na úpravu benzinu. Slovnaft ale tvrdil, že zařízení bylo určeno výlučně pro Shell. Proto mu prý vznikly náklady, které promítnul do nižší slevy pro Shell při odběru benzinu, než poskytnul konkurenční společnosti OMV. Úřad naopak prohlásil, že zařízení rafinerie využívala i pro jiného odběratele, jemuž tyto náklady nefakturovala.

Slovnaft, který patří do maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL, dostal v minulosti výrazně vyšší pokutu od ministerstva financí za nesprávné určování cen pohonných hmot a nepřiměřený zisk. Původní sankce 1,35 miliardy slovenských korun (44,91 milionu eur; asi 1,16 miliardy Kč) z února 2005 se ale po několika odvoláních rafinerie snížila na 838,07 milionu Sk (27,82 milionu eur; asi 716,09 milionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK