Více než dvě pětiny firem čekají zlepšení ekonomické situace ČR

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Více než 43 procent tuzemských firem v následujících šesti měsících očekává lepší vyhlídky pro českou ekonomiku. Letos v září to bylo necelých 13 procent. Vyplývá to z průzkumu Index podnikatelského očekávání (BSI), jehož výsledky dnes ČTK poskytla společnost Deloitte. V porovnání s ostatními sledovanými zeměmi ČR zaznamenala největší nárůst optimismu. Společnosti většinou počítají s příznivějším ekonomickým prostředím a pociťují vstřícnější postoj bank k úvěrování.

Třetina firem počítá se zhruba stejnými podmínkami, zhoršení ekonomického prostředí předpokládá pětina respondentů. "Studie odráží dopad zlepšeného vývoje světové ekonomiky na Českou republiku i region. Příznivější hodnocení dostupnosti úvěrů ze strany bank je také dobrou zprávou pro hospodářství," uvedl ředitel v oddělení Consulting společnosti Deloitte Luděk Niedermayer. Spotřebitelé začínají na některých trzích znovu utrácet a některé trhy, zejména v Asii či Latinské Americe, byly krizí zasaženy málo, dodal.

Mírně se zlepšují i finanční vyhlídky společností. Tři pětiny tuzemských firem považují svoji situaci za vyrovnanou. Příznivým směrem se podle průzkumu vyvíjí dostupnost bankovních úvěrů - za dostupný označilo úvěr téměř 83 procent firem, v minulém průzkumu se takto vyjádřilo zhruba 68 procent respondentů.

Pozitivnější pohled na dostupnost úvěrů podle Niedermayera napovídá mimo jiné, že banky mají dostatek zdrojů pro půjčování. Ačkoli se proces úvěrování nedostal zdaleka na úroveň před krizí, finanční sektor je schopen podporovat oživení české ekonomiky, dodal.

Výrazně se zlepšily očekávané tržby z prodeje v následujících 12 měsících. Aspoň částečný nárůst tržeb očekává přes 53 procent šéfů českých firem, zatímco v předchozím čtvrtletí to bylo 16 procent. Niedermayer podotkl, že jasně zapůsobilo hlavně zlepšení v německé ekonomice.

Výhled zaměstnanosti ve firmách zůstává v ČR spíše negativní. Více než 43 procent společností předpokládá, že počet jejich zaměstnanců zůstane v následujícím roce zhruba stejný jako nyní. Dalších 40 procent ovšem zvažuje redukci pracovní síly.

Většina společností nepočítá s tím, že by se v následujících 12 měsících rozhodla ovládnout jinou firmu. ČR byla jedinou ze sledovaných zemí, ve které se zvýšil počet firem očekávajících zhoršení regulačního prostředí, a to na 23 procent z 16 procent.

Z ostatních sledovaných zemí byli nejoptimističtější podnikatelé v Polsku, kde zlepšení očekává 74 procent z nich. Naopak pesimismus převládal nejvíce v Chorvatsku, kde i přes zlepšení oproti minulému čtvrtletí počítají dvě třetiny firem s horším vývojem, uvedla Deloitte.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK