Odbory odvolaly stávkovou pohotovost v Hyundai

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 15. prosince (ČTK) - Vedení nošovické automobilky Hyundai dnes uzavřelo dohodu s odbory, které vzápětí odvolaly stávkovou pohotovost. ČTK o tom informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Vedení souhlasilo s požadavky odborů na zrušení přesčasů, kvůli kterým na začátku prosince zhruba 400 pracovníků firmy spontánně stávkovalo. Dohodu potvrdil i předseda odborů Hyundai Radek Kuchař.

Stávkující nebudou za přerušení výroby potrestáni. Vedení firmy se navíc s odbory dohodlo, že zaměstnanci by se měli zúčastnit pracovní soboty 19. prosince, aby firma mohla splnit výrobní plán. "Dohoda byla podepsána všemi třemi stranami, tedy mezi zaměstnavatelem, zaměstnaneckou radou a odbory, a shrnuta do čtyř hlavních bodů. Dnem podpisu je stávková pohotovost zrušena," potvrdil Vaněk.

"S většinou bodů spokojeni jsme, některé jsou slabší, ale docílili jsme toto, aby lidé nebyli potrestáni, přesčasové práce budou minimalizovány," řekl ČTK odborář Kuchař. Podle něho se ještě musí zapracovat na lepším informování zaměstnanců. "To by mělo být součástí následujícího kolektivního vyjednávání," uvedl Kuchař s tím, že sobotní směnu jsou připraveni podpořit, protože za ni nabízí zaměstnavatel lidem odměnu navíc.

Situace se v automobilce vyhrotila na začátku prosince kvůli neustále nařizovaným přesčasům. Lidé museli každý den od pondělí do čtvrtka odpracovat k osmihodinové denní směně další dvě hodiny jako přesčas. Ve středu 2. prosince odmítla skupina přibližně 400 zaměstnanců zahájit další přesčas a chtěla jednat s vedením firmy. Za zaměstnance se pak postavily odbory, které v pondělí 7. prosince vyhlásily stávkovou pohotovost. Vedení automobilky zdůvodňovalo přesčasy tím, že firma musí splnit výrobní plán.

Nošovická automobilka Hyundai nyní zaměstnává 2000 lidí. Sériovou výrobu firma rozjela loni v listopadu. Do letošního září vyrobila zhruba 80.000 vozů, její současná výrobní kapacita je 200.000 automobilů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK