Stavební spořitelny hlásí pokles úvěrů, loňský rekord nezopakují

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Stavební spořitelny poskytly během letošních 11 měsíců úvěry za 61,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než 11 procent. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen. Loňský rekordní rok, kdy poskytly úvěry za 75 miliard korun, tak téměř jistě spořitelny nezopakují.

"Výsledky především ukazují na opatrnost nebo zpomalení, které je pro současný stav ekonomiky normální. Bylo by naprosto absurdní, aby obchody stavebních spořitelen rostly, když jsou všechny ekonomické subjekty opatrnější, rozvážnější a váhavější, a to i směrem do budoucna. Ochota zadlužovat se, nebo možnosti spořit jsou nyní zkrátka nižší," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý.

Podle dřívějších odhadů AČSS poskytnou spořitelny za celý letošní rok úvěry za zhruba 65 miliard korun, což je ve srovnání s loňskem pokles o zhruba 12 procent. "Pokles jen kolem deseti procent považujeme v době krize, nižší ekonomické aktivitě a podstatného zpomalení na realitním trhu za velmi pozitivní zprávu, zejména, když některé jiné trhy s úvěry na bydlení vykazují podstatně horší výsledky," uvedl Šedivý. Úvěry od stavebních spořitelen navíc využívají často i lidé ze skupin obyvatelstva, které se kvůli krizi potýkají s propouštěním.

Meziroční pokles u úvěrů zaznamenala většina spořitelen. Pouze Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot stavební spořitelna vykázaly nárůst úvěrů. Naopak největší propad hlásí v meziročním srovnání již delší dobu Stavební spořitelna České spořitelny, a to zhruba o polovinu.

Mezi lidmi také klesá zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, i když dvě spořitelny - Modrá pyramida a Wüstenrot - počet smluv zvýšily. Celkově stavební spořitelny uzavřely letos 749.000 smluv včetně navýšení cílové částky, loni to bylo přes 893.000 smluv.

Cílová částka u nových smluv meziročně klesla přibližně o 40 miliard korun na 231 miliard. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK