MF chce ušetřit 273 mil. ročně snížením režie za pojištění firem

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí chce státní kase ušetřit 273 milionů Kč tím, že sníží pojišťovnám správní režii zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání z původních 13,5 procenta na devět procent. Řekl to mluvčí MF Ondřej Jakob. Česká pojišťovna, která společně s Kooperativou toto pojištění nabízí, přitom předložila MF návrh na snížení režie, který by uspořil 550 milionů Kč ročně.

Novela příslušné vyhlášky se nyní podle Jakoba projednává v komisích Legislativní rady vlády. MF očekává, že ke schválení změny vládou dojde v prvním čtvrtletí roku 2010, dodal. Kooperativě se návrh ČP nelíbil, její vyjádření k návrhu MF ČTK zjišťuje.

Návrh ČP spočíval v úpravě správní režie její a Kooperativy z 13,5 procenta z předepsaného pojistného na příspěvek 75 milionů Kč na krytí fixních nákladů a úhradu variabilních nákladů na provoz 2,3 procenta pojistného. Tato varianta podle ČP přinese státu úsporu 550 milionů Kč. Druhá varianta navrhla převedení celého kmene pojištění na pojišťovnu schopnou spravovat agendu za podmínek první varianty. Zde ČP vyčíslila úsporu na 620 milionů korun.

ČP vysvětlila nabídku úsporného návrhu tím, že spustila do provozu nový systém, který tuto oblast dokázal zefektivnit. "I v rámci marže 2,3 procenta jsme schopni v tomto pojištění garantovat stejnou kvalitu a stejné služby," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek

ČP a Kooperativa vyberou na tomto zákonem pojištění přes šest miliard Kč pojistného ročně. Za rok 2008 vyplatil stát za správní režii oběma pojišťovnám přes 840 milionů Kč.

Současnou situaci v tomto pojištění již dříve kritizovala Evropská unie, která navrhla buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát. Správu pojištění by proto měla převzít Česká správa sociálního zabezpečení, která ale není schopna do konce roku převzít od obou komerčních pojišťoven agendu, protože by to vyžadovalo přijetí a proškolení stovek nových zaměstnanců. Nový systém úrazového pojištění proto začne platit až od 1. ledna 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK