Šéf Gazpromu nečeká novou plynovou válku s Ukrajinou

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. prosince (ČTK) - Generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexei Miller neočekává kolem Nového roku novou plynovou válku s Ukrajinou. Informovala o tom agentura Reuters. Letos v lednu narušily spory mezi Moskvou a Kyjevem ohledně plateb dodávky plynu do Evropy.

"Neočekáváme žádné konflikty a problémy s platbami (Ukrajiny za ruský plyn)," řekl Miller. Podobně se vyjádřil rovněž ruský ministr energetiky Sergej Šmatko. Kvůli lednovým sporům se miliony evropských domácností ocitly na vrcholu zimy bez tepla. Narušení dodávek plynu navíc způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslovému sektoru.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Valná většina dodávek ruského plynu do Evropy přitom prochází přes Ukrajinu.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz zatím v letošním roce platí za pomoci vlády účty za ruský plyn včas. Vzhledem k ekonomickým problémům Ukrajiny se však objevily pochybnosti, zda tomu tak bude i nadále. Ruský premiér Vladimir Putin minulý měsíc vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině na zaplacení ruského plynu půjčila peníze.

Česko je letos podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského na případnou plynovou krizi v zimních měsících připraveno lépe než v loňském roce. Podle něj má provozovatel plynové soustavy, kterým je v Česku RWE, naplněné zásobníky a pokud potřebuje rychlou dodávku, nebere plyn ze zásob, ale nakupuje jej na burze. Rezervy by tak Česku mohly vystačit delší dobu, pokud by to bylo potřeba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK