Ceny v eurozóně začaly po téměř půlroce opět stoupat

16.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. prosince (zpravodaj ČTK) - Spotřebitelské ceny v eurozóně začaly po pěti měsících poklesů v listopadu opět stoupat. Svůj předchozí odhad potvrdil evropský statistický úřad Eurostat. V eurozóně meziroční míra inflace činila 0,5 procenta po říjnových minus 0,1 procenta. V celé Evropské unii růst cen zrychlil na 1,0 procenta z říjnových 0,5 procenta.

Eurostat původně odhadoval, že růst cen v listopadu v eurozóně, která je ekonomickým tahounem celé EU, zrychlil až na 0,6 procenta. Dnes však svůj původní odhad revidoval na 0,5 procenta.

Ve srovnání s říjnem letošního roku spotřebitelské ceny rostly v celkem 23 členských státech unie, zůstaly stabilní ve třech a propadly se jen v jedné zemi. Meziroční míra inflace však zůstává negativní v celé řadě členských států, nejvíce se ceny propadly v Irsku (-2,8 procenta), Estonsku (-2,1 procenta) a Lotyšsku (-1,4 procenta).

S největším růstem spotřebitelských cen se naopak musí potýkat Maďarsko (5,2 procenta), Rumunsko (4,6 procenta) a Polsko (3,8 procenta). Podobně jako v celé řadě států EU se inflace vrátila v listopadu i do Česka, kde její meziroční míra činila 0,2 procenta. Ještě v říjnu přitom ceny klesaly o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK