Aero chce Polsku prodat letouny L-159 nebo letové hodiny

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 17. prosince (zpravodajka ČTK) - Český výrobce letadel Aero Vodochody se chce v Polsku zúčastnit chystaného tendru na nákup cvičných bojových letounů. Firma by Polákům vedle letadel L-159 mohla nabídnout letové hodiny, řekl ČTK ve Varšavě prezident Aero Vodochody Ladislav Šimek.

"Budeme se snažit pro polské letectvo najít řešení, kterým nemusí být jenom prodej letadel, ale i pronájem letových hodin, což by bylo pro místní vládu výrazně levnější," řekl Šimek.

Dodal, že při pronájmu letových hodin by polská strana měla příležitost si stroje odzkoušet a když by jí vyhovovaly i koupit. Aero již má tento koncept odzkoušený a nabízí i stejné offsetové příležitosti, jako je vybudování místního servisního centra pro kompletní údržbu letadel, podotkl Šimek.

Pokud by si polská strana v podmínkách tendru určila, že koupě letadel je pro ni jediná možnost, Aero by podle Šimka bylo schopno ve spolupráci s českým ministerstvem obrany stroje nabídnout.

Polsko hledá náhradu za letouny Iskra, přibližně by mohlo mít zájem o 16 letadel.

Aero Vodochody se letos v Polsku ucházelo o koupi výrobce helikoptér PZL Świdnik, získala ji ale italsko-britská firma AgustaWestland. Pokud by ovšem AgustaWestland za PZL Świdnik nezaplatila do konce lhůty, jež vyprší v první polovině ledna, mohlo by se Aero do hry o polského výrobce vrtulníků vrátit. "Świdnik zapadá do naší strategie, kterou je vytvořit středoevropské uskupení firem, které v tomto regionu není a které by se lépe prosadilo na současném leteckém trhu," vysvětlil Šimek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK