Valná hromada Harvardu se nesešla, náhradní bude 22. ledna

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Dnešní řádná valná hromada Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) se nekonala, protože přítomní akcionáři neměli potřebných 30 procent majetku firmy. Náhradní valná hromada, která bude usnášeníschopná při jakémkoli počtu akcionářů, bude 22. ledna, řekl ČTK předseda představenstva HPH Karel Staněk. Holding má asi 240.000 podílníků.

Valná hromada měla schvalovat účetní závěrku společnosti za rok 2008. Majetek HPH podle této závěrky činil 20,8 miliardy korun.

Vedení HPH stále podle Staňka pracuje na přípravě žaloby na stát, v níž půjde o desítky miliard korun. Soudit se chce kvůli škodám způsobeným zejména liknavou prací policie, soudů i dalších institucí. To považuje za hlavní příčinu, proč se dosud nepodařilo uzavřít likvidaci holdingu.

Soud se zakladatelem HPH Viktorem Koženým a jeho bývalým likvidátorem Borisem Vostrým, kteří však nejsou v Česku, začal loni v únoru. Na oba byla podána žaloba kvůli podvodu při prodeji holdingu. Kožený tuto kauzu označuje za politicky motivovanou. Soud se zabývá 110 obchody s cennými papíry, které Kožený a Vostrý uskutečnili v letech 1995 a 1996.

Žalobce je viní z toho, že převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice a poškodili HPH, který pak skončil v likvidaci. Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana. Po Koženém žádá náhradu škody devět miliard korun, po Vostrém kolem sedmi miliard.

Z dřívějších informací likvidátora HPH Zdeňka Častorála vyplývá, že majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK