Soud se začal znovu zabývat chystanou stávkou v British Airways

17.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Britský soud se dnes krátce před polednem začal znovu zabývat otázkou, zda je připravovaná stávka palubního personálu British Airways legální, nebo ne. Management firmy a odboráři zatím dál jednají a snaží se dohodnout alespoň na některých kompromisech. Odborářům vadí, jakým způsobem management firmu ozdravuje.

Obě strany jednaly už ve středu, kdy se předpokládalo, že bude znám i výsledek soudního jednání. Soudkyně Laura Coxová ale naznačila, že verdikt vynese patrně až dnes odpoledne.

Stejně jako řada jiných aerolinek i British Airways procházejí složitým obdobím kvůli dopadům hospodářské krize. Firma přijala úsporná opatření a k dalším se chystá, což se odborářům nelíbí. Spokojeni nejsou s platovými podmínkami a vadí jim i snižování počtu členů posádky na dlouhých a nejkratších trasách.

Členové palubního personálu chtějí začít stávkovat 22. prosince, a to po dobu deseti dnů. Vánoční období, podobně jako letní prázdniny, je ale pro letecké společnost lukrativní, a management proto snahu zaměstnanců nazval cynickým pokusem, který k ničemu nepovede.

Pokud se nepodaří stávku odvrátit, své plány bude muset změnit asi více než milion lidí. Ve středu totiž záměr stávkovat oznámila také část zaměstnanců londýnského letiště Heathrow, kteří mají na starosti odbavení zavazadel. Připojit by se chtěli i zaměstnanci letiště v Aberdeenu, takže mnoho alternativ cestujícím nezbude.

Vedení British Airways tvrdí, že odbory nechaly o stávce hlasovat i bývalé zaměstnance a ty, kteří ve firmě v těchto dnech končí a stávky už by se jako zaměstnanci nemohli zúčastnit. Pokud svá tvrzení management prokáže před soudem, má podnik velkou šanci na úspěch. Soud by tak patrně rozhodl, že stávka by byla nezákonná.

Paradoxem by ovšem bylo, že stávka by se nekonala, byť pro ni hlasovala drtivá většina členů. Pro stávku se totiž vyslovilo asi 92,5 procenta ze zhruba 13.000 členů, kteří hlasovali. Procento sporných hlasů by výsledek tudíž neovlivnilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK