Japonské akcie mírně oslabily

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. prosince (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se dnes převážně snižovaly, hlavní index ale nakonec většinu ztrát smazal a obchodování uzavřel pouze mírným poklesem. Oslabovaly především banky, které se tak vzdaly části vysokých zisků z tohoto týdne. Na devizových trzích přestal zpevňovat dolar.

Index Nikkei 225 si odepsal 21,75 bodu a den uzavřel slabší o 0,21 procenta na hodnotě 10.142,05 bodu. V průběhu dne ale výrazně klesal a jen stěží se udržel nad psychologicky důležitou hranicí 10.000 bodů. Širší index Topix klesl o 0,3 procenta na 893,59 bodu.

Na devizových trzích přestal zpevňovat dolar, který si připsal vysoké zisky především v posledních dvou dnech. Zájem byl naopak o švýcarský frank, jemuž k růstu pomáhaly spekulace o převratu v Pákistánu. Oficiální místa v Islámábádu ale takové úvahy vmžiku odmítla.

Silnější turbulence, které zastavily i růst dolaru a některých dalších měn vůči japonskému jenu, zatlačily euro ke švýcarskému franku až na 1,4910 CHF. Jednotná evropská měna se tak dostala nejníže od letošního března, kdy švýcarská centrální banka intervenovala proti deflaci prodejem své vlastní měny.

Dolar zůstal pod prodejním tlakem celý den, zatímco euro se později zotavilo a jeho kurz se ustálil na zhruba 1,4968 CHF. Za celý den oslabilo o 0,3 procenta. Vůči dolaru však euro o 0,3 procenta zpevnilo a dostalo se na 1,4383 USD. Na euro přitom v posledních dnech nepříznivě působily zprávy o dalším snížení ratingu Řecka.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,3 procenta na 77,498 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK