SANEP: Většina Čechů by si přála progresivní zdanění

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Celkem 65 procent občanů České republiky se domnívá, že by mělo být zavedeno progresivní zdanění. Naopak 31 procent dotázaných podle internetového průzkumu společnosti SANEP progresivní zdanění odmítá. Celkem 64 procent Čechů je přesvědčeno, že míra daňové solidarity není spravedlivá.

Mírně nadpoloviční většina - celkem 55 procent dotázaných - se domnívá, že by tuzemské ekonomice pomohlo vyšší zdanění bohatých. To naopak odmítá 36 procent respondentů.

Na otázku, zda by sociální solidaritu měl garantovat stát, odpovědělo kladně 75 procent lidí. Naopak 19 procent účastníků průzkumu se sociální solidaritou pod kuratelou státu nesouhlasí. Názor, že by se o nezaměstnané a sociálně slabé měly starat neziskové organizace, odmítá 80 procent respondentů. Jen 15 procent dotázaných se naopak domnívá, že by právě neziskové organizace měly sociální solidaritu zajišťovat.

Celkem 70 procent dotázaných je přesvědčeno, že v České republice není dostatečná mezilidská solidarita. Opačný postoj zastává 26 procent respondentů.

Průzkumu společnosti SANEP se zúčastnilo 14.000 respondentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK