Americké akcie zakončily týden růstem, dolar sílil

18.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Akcie velkých amerických společností a tradiční burzovní indexy dnes byly pod tlakem rostoucího kurzu dolaru, nakonec však uzavřely mírnými zisky. Akcie na technologickém trhu naopak výrazně rostly díky výsledkům firem Oracle a Research In Motion.

Dow Jonesův index zakončil dnešní rozkolísané obchodování růstem o 0,2 procenta na 10.328,89 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,6 procenta na 1102,39 bodu. Technologický index Nasdaq vyskočil o 1,45 procenta na 2211,69 bodu. Za celý týden Dow Jones oslabil o 1,3 procenta, zatímco Nasdaq získal 0,98 procenta.

Akcie velkých amerických firem a zejména vývozců stahoval dolů pokračující vzestup amerického dolaru. Silnější dolar oslaboval akcie Caterpillaru, Coca-Coly nebo Boeingu. Ke konci obchodování však dolar zisky vesměs poztrácel a hlavní akcie proto oživily.

Akcie softwarové společnosti Oracle posílily o více než šest procent a kurz RIM, výrobce mobilních přístrojů BlackBerry, vzrostl o více než deset procent. Výsledky obou firem byly lepší, než se předpokládalo, a naznačily, že firmy v sektoru už jsou zase ochotny dávat peníze na nové investice.

Růst dolaru hnaly nákupy investorů, kteří se uchylovali k bezpečným aktivům zejména v důsledku zvýšeného napětí v rizikových oblastech. Velký vliv měly zprávy o incidentu na hranicích mezi Irákem a Íránem, kde íránští vojáci překročili hranici a vyvěsili vlajku nad ropným polem, o něž obě země vedou spor.

Euro tento týden srážely i obavy z finanční situace v Řecku, a evropská měna tak ztratila proti konci minulého týdne 2,2 procenta, nejvíce od dubna. Dnes její kurz sestoupil poprvé od září pod 1,43 USD, třebaže minulý měsíc ještě dosáhl 15měsíčního maxima 1,51 USD.

Dolar k euru zakončil nakonec beze změny na 1,4342 USD, předtím se však euro propadlo až na 1,4262 USD, nejníže od 4. září. Euro proti švýcarskému franku kleslo o 0,5 procenta na 1,4950 CHF a spadlo pod hranici 1,50 CHF, což je úroveň, kde investoři čekají intervenci švýcarské centrální banky. Dolar vůči jenu stoupl o 0,5 procenta na 90,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK