BCPP: Výběrové řízení na prodej dluhopisů lidem je třeba revidovat

20.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Burza cenných papírů Praha se v pátek obrátila dopisem na ministra financí Eduarda Janotu s žádostí o vyjasnění zadávacích podmínek výběrového řízení na internetový prodej státních dluhopisů fyzickým osobám. Podle BCPP je toto výběrové řízení ve stávající podobě nejasné, netransparentní a je třeba ho revidovat. ČTK to dnes sdělil v tiskové zprávě mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Podle něho burza podrobila předloženou zadávací dokumentaci k výběrovému řízení podrobné právní a technické analýze. "Z ní vyplývá řada nejasností, které by mohly výrazně narušit průběh, či zcela anulovat budoucí výsledky výběrového řízení. BCPP proto požádala ministerstvo financí o vysvětlení těchto nejasností, respektive nápravu," dodal Kovařík.

Zadavatel prý například postupuje mimo režim zákona o veřejných zakázkách, existují také nejasnosti ohledně zadávací lhůty výběrového řízení, které ukládá nedostatečnou lhůtu pro podání nabídky, ze zadávací dokumentace podle burzy není zcela zřejmý rozsah a povaha poptávaných činností a zadavatel poptává i činnosti, jejichž realizace je podle zákona vyhrazena pouze Středisku cenných papírů (SCP).

BCPP v dopisu proto znovu upozornila, že opakovaně ministerstvu financí nabídla vedení evidence a vypořádání státních spořicích dluhopisů pro fyzické osoby od okamžiku předání evidence SCP do Centrálního depozitáře za symbolickou 1 Kč. Tuto cenu BCPP nabízí vzhledem k tomu, že pro tyto účely předpokládá využití stávajícího systému.

"Systém SCP byl právě pro účely emisí státních spořicích dluhopisů během posledního roku upraven a je tedy plně funkční i pro tento účel. Nejpozději od března roku 2010 může plně sloužit potřebám MF při emisích státních dluhopisů pro fyzické osoby. BCPP deklaruje svůj zájem i nadále se účastnit vypsaného výběrového řízení, považuje ovšem za důležité, aby výše uvedené nejasnosti byly náležitě vyjasněny," uzavřel Kovařík.

Ministerstvo financí počátkem letošního prosince v tiskové zprávě oznámilo, že emise dluhopisů pro občany bude podle jeho analýz levnější než dosud vydané emise dluhopisů obchodované na trhu, protože MF nebude muset platit miliony burze nebo Středisku pro cenné papíry.

"V současnosti musí MF platit poplatky Středisku cenných papírů, Burze cenných papírů Praha a společnosti UNIVYC. Například při objemu dluhopisů 20 miliard korun se splatností 10 let se jedná o celkovou výši poplatků přes 18 milionů korun. V systému dluhopisů pro občany tyto 'poplatky navíc' vůbec nebudou existovat," uvedl tehdy mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Administrativní náklady podle něj budou již zahrnuty v úrokových nákladech, které budou celkově nižší než v případě standardních dluhopisů.

Zakázku na distribuci státních dluhopisů pro občany za 100 miliard korun získala bez tendru společnost ASD Software ze Šumperka. Firma zajistí programování softwaru a některé technické služby pro ministerstvo financí. Z desetiprocentní srážky z kuponového výnosu má získat asi 7,5 procenta. "Ministr financí Eduard Janota před podpisem smlouvy hodlá všechny její podmínky ještě znovu prověřit," uvedl ve zprávě ze 7. prosince Jakob.

Při standardním výběrovém řízení by se podle Jakoba celý projekt opozdil až o jeden rok, proto MF po schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách oslovilo firmu ASD Software, se kterou již 13 let bezproblémově spolupracuje. První dluhopisy by MF mohlo začít vydávat již v lednu.

Podle tehdejšího sdělení Jakoba MF neobdrželo nabídku na bezplatnou administraci celého systému ani od ředitele Burzy cenných papírů Praha, ani od představitelů centrálního depozitáře. Hospodářské noviny přitom tehdy uvedly, že šéf pražské burzy Petr Koblic tvrdí, že by byl ochoten celý systém poskytnout zadarmo.

Státní cenné papíry pro drobné klienty mají být jedním z dalších zdrojů jak získat peníze pro státní pokladnu. Státní dluh by přitom letos měl přesáhnout 1,2 bilionu korun. V příštím roce hodlá stát vydat dluhopisy v celkové výši 280 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK