Japonské akcie výrazně zpevnily, v růstu pokračuje i dolar

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes výrazně zvýšily, a hlavní index Nikkei 225 se tak dostal na nejvyšší závěrečnou hodnotu za poslední tři měsíce. Značný vliv mělo další oslabování kurzu jenu vůči dolaru, díky čemuž se zvyšoval zájem o akcie exportérů. Prudce zpevnila například automobilka Isuzu.

Index Nikkei 225 si připsal 194,56 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,91 procenta na hodnotě 10.378,03 bodu. To je nejvyšší závěr od 24. září. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 903,06 bodu.

Akcie Isuzu zpevnily zhruba o sedm procent v reakci na zprávu, že firma se chystá vyvíjet naftové motory příští generace pro automobilku General Motors.

Zájem byl také o akcie výrobců mikročipů, kterým pomohly informace v ekonomickém deníku Nikkei, podle nichž bude společnost Toshiba spolu se svým partnerem Sandisk investovat 150 miliard jenů (asi 30,4 miliardy Kč) do zvýšení kapacity svého společného podniku až o 40 procent.

Na devizových trzích se dál zvyšoval kurz dolaru, a to především vůči japonskému jenu, z čehož těží japonští exportéři. Vůči jenu dolar vystoupil nejvýše od konce října, dolaru pomáhá i růst výnosů z amerických aktiv.

Růst dolaru vytváří další tlak i na euro, kterému v poslední době škodí zprávy o fiskálních problémech některých členských zemí eurozóny, především Řecka. Dolaru ale pomáhá i blížící se konec roku, protože velká část obchodníků ruší sázky na další pokles kurzu.

Výnosy dluhopisů americké vlády tento týden zpevňovaly, převážně díky lepšímu výhledu tamní ekonomiky. Výnos desetiletých dluhopisů se tak dostal až asi na 3,70 procenta, což je nejvyšší hodnota za poslední čtyři měsíce.

Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 91,39 JPY. V pondělí kurz vystoupil nad 100denní klouzavý průměr, což naznačuje, že dolar by mohl mít před sebou ještě další růst. Na konci listopadu přitom dolar spadl na 14leté minimum 84,82 JPY.

Euro k jenu si připsalo 0,3 procenta na 130,61 JPY, vůči dolaru se pohybovalo kolem 1,4293 USD. Zůstává tak pouze mírně nad nejnižší hodnotou za tři a půl měsíce, která činila 1,4262 USD a na které se jednotná evropská měna ocitla minulý týden.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zůstal bez větších změn na 78,04 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK