Akenerji má zájem o výstavbu první jaderné elektrárny v Turecku

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 22. prosince (ČTK) - Turecká společnost Akenerji, do které investovala česká elektrárenská společnost ČEZ, má zájem o výstavbu první jaderné elektrárny v Turecku. Za tímto účelem se zúčastní tendru, který vypsala turecká vláda. Firma podle agentury Reuters k projektu možná přizve i některého z partnerů.

ČEZ podniká v Turecku prostřednictvím společného podniku Akenerji s místním partnerem, firmou Akkök Group. Obě společnosti již získaly místního distributora elektřiny Sedas, který dodává elektřinu 1,3 milionu zákazníků v průmyslové oblasti na severozápadě Turecka, uvedla mluvčí firmy Eva Nováková.

Podnik Akenerji dnes podle Reuters sdělil, že za Sedas zaplatí 150 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun). Původní informace zmiňovaly celkovou sumu za koupi distributora elektřiny 600 milionů dolarů (zhruba 11 miliard korun).

Akenerji je třetí největší nestátní elektrárenskou firmou v Turecku. V současné době provozuje portfolio zdrojů o instalovaném výkonu 372 megawattů a další investice směřují do výstavby obnovitelných zdrojů o celkovém výkonu asi 380 megawattů.

Společně se Skupinou ČEZ plánuje Akenerji dosáhnout v následujících letech rozšíření výrobního portfolia na 3000 megawattů instalovaného výkonu. Tento nárůst si vyžádá investice za zhruba tři miliardy dolarů (téměř 56 miliard korun).

Turecko se svými 70 miliony obyvateli je z pohledu ČEZ porovnatelné s celou střední Evropou, v roce 2007 se zde spotřebovalo zhruba 190 terrawatthodin elektrické energie. Spotřeba elektřiny v Turecku navíc roste velmi rychlým tempem, zhruba o šest až osm procent ročně, v Evropě jsou to pouze dvě až tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK