Eurotel porušil zákon, rozhodl opět ÚOHS, pokutu ale neudělil

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opět dospěl k závěru, že dřívější mobilní operátor Eurotel v letech 2000 a 2001 porušil zákon, když předražoval hovory do tehdejší sítě Oskar. Eurotel, jehož právním nástupcem je nyní Telefónica O2, proto dostal v roce 2002 od ÚOHS za zneužití dominantního postavení pokutu 48 milionů korun. Tu ale předloni zrušil Ústavní soud. Nyní ÚOHS dospěl ke stejnému závěru jako před sedmi lety. Pokutu ale uložit znovu nemohl, neboť uplynuly lhůty pro uložení sankce, uvedl dnes ÚOHS v aktuálním vydání svého informačního listu.

Telefónika O2 považuje podle mluvčího Martina Žabky rozhodnutí za neférové. "Určitě se odvoláme," řekl ČTK.

Eurotel spolu s Radiomobilem, který provozoval síť Paegas (dnešní T-Mobile), účtoval v letech 2000 a 2001 zákazníkům vyšší ceny za volání do sítě Oskar operátora Český mobil. Rozdíl činil v ceně za minutu volání jednu až deset korun v závislosti na tarifu. Český mobil podle dřívějšího názoru antimonopolního úřadu kvůli jednání obou konkurentů nezískal takový počet nových zákazníků jako při rovné soutěži.

Eurotel pokutu zaplatil v roce 2005. Po nálezu Ústavního soudu ji stát prostřednictvím ministerstva financí Telefónice jako právnímu nástupci Eurotelu vrátil.

Ústavní soud zrušil pokutu předloni v červenci z procesních důvodů kvůli špatnému použití zákona. V roce 2001 se po deseti letech měnila právní úprava ochrany hospodářské soutěže. Eurotel se provinil v době, kdy platil starý zákon, o sankci se ale rozhodovalo už v čase, kdy byla v platnosti nová norma.

Ačkoliv v Česku platí zásada zákazu retroaktivity, tedy zpětné platnosti zákonů, může být prolomena v případě, kdy je novější úprava výhodnější pro souzeného. Antimonopolní úřad navíc kvůli nesprávnému výkladu zákona překročil roční lhůtu pro uložení pokuty - špatně stanovil její počátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK