Pojištěné ztráty z katastrof letos ve světě nejnižší za tři roky

22.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. prosince (ČTK) - Pojištěné ztráty z přírodních katastrof a lidmi způsobených neštěstí byly letos ve světě nejnižší od roku 2006. Díky neobvykle klidné sezoně hurikánů a relativně nízkým ztrátám z dalších klimatických událostí klesly celkové pojištěné ztráty na 24 miliard dolarů (443 miliard Kč), tedy necelou polovinu loňské ztráty 52,5 miliardy dolarů. Sdělila to dnes makléřská firma pro zajišťovny Guy Carpenter.

Počasí přispělo k letošní ztrátám 21 miliardami dolarů. Pohromy způsobené lidmi stály pojišťovny tři miliardy dolarů. Celkový objem pojištěných a nepojištěných ztrát letos dosáhl 52 miliard dolarů.

Spojené státy byly letos zasaženy velmi málo, zatímco v Evropě byly pojištěné ztráty naopak nadprůměrné. Zasloužila se o to zejména lednová větrná bouře Klaus, která zasáhla větry o síle orkánu zejména Francii a Španělsko, zabila 25 lidí a podle údajů zajišťovny Swiss Re způsobila pojištěné ztráty 3,5 miliardy dolarů. Těžké bouře pak 23. července zasáhly Švýcarsko, Rakousko, Českou republiku a Polsko a ztráta z nich dosáhla 1,25 miliardy USD.

Událostí, které stály více než miliardu dolarů, bylo v letošním roce pět. Zbylé tři se odehrály v USA zejména v podobě tornád.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK