MF jedná s daňovými ráji o výměně daňových informací

23.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí jedná se zeměmi označovanými za daňové ráje o výměně daňových informací, dohody by mohly být hotovy do roka. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Za daňové ráje jsou považovány země, které nevybírají žádné daně nebo vybírají jen symbolické paušální poplatky a současně od firem nevyžadují finanční výkazy.

"Zažíváme nebývalý zájem daňových rájů jednat o výměně informací. přestávají být zeměmi zaslíbenými," řekl MfD šéf České daňové správy Jan Knížek.

Ministerstvo jedná s Kajmanskými ostrovy, Britskými panenskými ostrovy, Bermudami, Guernsey, Jersey, ostrovem Man a Bahamami. Na Jersey sídlí například PPF Investments Petra Kellnera, na Britských panenských ostrovech třeba Harvard Capital and Consulting Viktora Koženého a Borise Vostrého. Kolik peněz na daních navíc by spolupráce a výměna informací vynesla, se podle Knížka zatím nedá odhadnout.

Daňové ráje se stávají finanční oázou pro statisíce firem ze zahraničí, které se v nich třeba jen papírově a na dálku registrují, a ušetří tak na daních. Podle odborníků se založením společnosti v takových zemích může snížit daňové zatížení na pět procent a v některých případech i na nulu.

Letos na jaře se představitelé skupiny G20 dohodli na tvrdém postoji vůči daňovým rájům, které viní z částečné z odpovědnosti za současnou ekonomickou krizi. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) navíc v dubnu sestavila seznam zemí s neprůhlednou daňovou politikou. Nátlaku G20 a OECD již některé země podlehly a začaly podepisovat bilaterální dohody o výměně informací souvisejících s daněmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK