Americké akcie v úterý posílily díky údajům o prodeji domů

23.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky zprávě o nárůstu prodeje starších domů ve Spojených státech, která naznačila pokračující stabilizaci trhu s bydlením a podpořila optimismus ohledně hospodářského oživení.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,49 procenta na 10.464,93 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,36 procenta na 1118,02 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,67 procenta na 2252,67 bodu, napsala agentura Reuters.

Národní sdružení realitních kanceláří v úterý oznámilo, že prodej starších obytných domů a bytů ve Spojených státech v listopadu pokračoval v růstu a proti předešlému měsíci se zvýšil o 7,4 procenta. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od února 2007.

Dow Jonesův index amerických stavitelů domů díky této zprávě stoupl téměř o čtyři procenta. "Rozhodně jsme viděli pozitivní reakci na čísla týkající se bydlení," uvedl analytik Ryan Detrick ze společnosti Schaeffer's Investment Research.

Jakákoliv známka stabilizace trhu s bydlením podle agentury Reuters výrazně podporuje náladu investorů, protože právě důsledky propadu na tomto trhu stáhly americkou ekonomiku do nejhorší recese za posledních 70 let a způsobily nárůst míry nezaměstnanosti nad deset procent.

Na devizovém trhu dolar díky zprávě o prodeji domů posílil vůči euru i japonskému jenu. Jednotnou evropskou měnu tlačily dolů obavy ohledně stavu veřejných financí v Řecku. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4249 USD. Během dne se propadlo až na 1,4219 USD, tedy na nejnižší úroveň od začátku září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK