Citigroup splatila 20 miliard USD z vládního programu pomoci

24.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. prosince (ČTK) - Americká banka Citigroup splatila 20 miliard USD (zhruba 368,3 miliardy Kč), které získala z vládního programu pomoci finančnímu sektoru TARP. Státu stále zůstává v bance podíl 34 procent. Ministerstvo financí rovněž potvrdilo, že půjčku 25 miliard USD splatila i Wells Fargo & Co.

Citigroup získala v loňském roce z programu TARP celkem 45 miliard USD. Letos se s vládou dohodla, že zhruba 25 miliard z této částky přemění na akcie. Vláda původně chtěla začít svůj podíl v bance snižovat a tento měsíc prodat akcie za pět miliard USD, od tohoto plánu však odstoupila, protože cena akcií je příliš nízká.

Citigroup oznámila, že peníze z programu splatí, v polovině tohoto měsíce. Kvůli získání peněz na splacení pomoci prodala nové akcie za 17 miliard USD a obligace směnitelné za akcie za 3,5 miliardy USD. Citigroup a vláda současně ukončily dohodu o státních garancích majetku za zhruba 250 miliard USD.

Citigroup díky splacení pomoci již nepodléhá přísným mzdovým restrikcím. V rámci získání pomoci musela banka výrazně omezit mzdy a odměny nejvyšších představitelů, pro příští rok však již přísná omezení splňovat nemusí.

Letos v létě splatily své závazky do programu TARP také firmy Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co a Morgan Stanley. Tento měsíc se k nim přiřadila i Bank of America. Program TARP měl k dispozici celkem 700 miliard USD. Vláda uvedla, že splaceno bylo již 164 miliard USD a dalších 11 miliard se čeká v příštím roce, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK