Japonské akcie uzavřely nejvýše za tři měsíce

24.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly a uzavřely na nejvyšší hodnotě za tři měsíce. Díky celkově slabšímu jenu se dařilo hlavně vývozcům. Rostla i firma Canon, která oznámila, že získala od Evropské unie povolení k převzetí nizozemské firmy. Hlavní index Nikkei stoupl o 158,89 bodu, tedy 1,5 procenta, a uzavřel na 10.536,92 bodu, což byl nejvyšší závěr od 24. září. Dolar vůči jenu oslabil.

Technologickým společnostem v čele s firmou Advantest pomohly také zisky podniků z tohoto oboru v USA, které rostly díky příznivým výsledkům hospodaření firem Red Hat a Micron. Canon posílil v reakci na zprávu, že Evropská komise schválila jeho převzetí nizozemského výrobce kopírek a tiskáren Océ.

Americký dolar v Asii oslaboval vůči jenu, k euru však zůstal téměř beze změny. Vlna růstu dolaru se zastavila po údajích o listopadovém poklesu prodeje nových domů v USA. Euro zůstává pod tlakem kvůli obavám o rating Řecka. Objem obchodování byl před vánočními svátky v Evropě a USA nízký.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 91,43 JPY, když tento týden se americká měna k jenu dotkla dvouměsíčního maxima 91,88 JPY. Vůči euru se dolar obchodoval za 1,4342 USD, a kurz tak zůstal téměř beze změny. Společná evropská měna má tento měsíc vykročeno k největšímu měsíčnímu propadu vůči dolaru od ledna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK