Řecko schválilo protikrizový rozpočet

24.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. prosince (ČTK) - Řecký parlament v noci na dnešek schválil státní rozpočet na příští rok, jehož cílem je snížit obrovský deficit prostřednictvím zvýšení daňových příjmů a snížení výdajů. Deficit rozpočtu má příští rok klesnout na 9,1 procenta hrubého domácího produktu z letošních očekávaných 12,7 procenta HDP.

Schválení rozpočtu předcházela pětidenní debata v parlamentu. Pro návrh se vyslovilo 160 vládních poslanců, 139 opozičních poslanců bylo proti a jeden chyběl. Snížení rozpočtového deficitu pod deset procent je prvním krokem, jak se chce Řecko dostat z fiskální krize. Kabinet plánuje příští měsíc předložit plán, jak zemi zajistit finanční stabilitu.

Od listopadového předložení rozpočtového návrhu na rok 2010 snížily všechny tři velké ratingové agentury hodnocení řeckým státním dluhopisům. Způsobily to obavy, že se fiskální disciplína Řecka zhoršuje. Vláda věří, že návrh nového rozpočtu vrátí Řecku důvěryhodnost.

Navzdory ekonomickému poklesu vláda očekává, že příjmy rozpočtu v příštím roce stoupnou o devět procent. Rozpočet dále počítá se zmrazením nabírání nových zaměstnanců ve veřejném sektoru, snížením výdajů na sociální zabezpečení o desetinu a krácením výdajů na provoz vlády.

Hlavní opoziční konzervativci odmítli rozpočet, protože podle nich je v boji s fiskálními problémy země potřeba více specifických opatření. Proti byly i menší strany, kterým se nelíbí, že se nezvýší nejnižší příjmy.

Podle údajů v rozpočtu by dluh země měl příští rok činit 325 miliard eur (zhruba 8,6 bilionu Kč). HDP má činit 244,2 miliardy eur a národní produkce klesne o 0,3 procenta.

Mnoho analytiků věří, že jsou nastavené cíle dosažitelné. Nedávají ale záruky, že bude řecká fiskální politika pod kontrolou i v dalších letech, protože rozpočet se opírá o jednorázová opatření. Jsou mezi nimi například mimořádné podnikové daně a tvrdá opatření proti daňovým únikům, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK