Litvínov doporučil devět projektů revitalizace sídliště Janov

27.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 27. prosince (ČTK) - Litvínov doporučil ke schválení prvních devět projektů revitalizace panelových domů v problémovém sídlišti Janov, které podali jejich majitelé. Mohou získat dotaci EU ve výši 40 procent celkových nákladů. Na podporu projektů byla vyčleněna částka 54,79 milionu korun, vlastníci domů požadují přes 52 milionů korun, informovala ČTK mluvčí radnice Eva Maříková.

Cílem podporovaných projektů je podle ní zvrátit dlouhodobý negativní vývoj v lokalitě, kam se stěhují sociálně slabé a nepřizpůsobivé rodiny. "Město obytné domy v sídlišti prodalo, spolupracuje proto nyní s jejich novými majiteli," uvedla.

Nejvíce bytů v sídlišti vlastní bytové družstvo Krušnohor a pražská společnost RLRE Tellmer Property. Dotaci mohou získat například na zateplení domů, odstranění statických poruch nosných konstrukcí, sanaci základů, výměnu nebo modernizace lodžií a balkonů. Realizace projektů je rozložena do sedmi let, termín dokončení všech akcí je polovina roku 2015.

"Krušnohor uspěl se sedmi projekty, Tellmer se dvěma. Dotaci požadují většinou na regeneraci domů, jejich zateplení a výměnu oken," doplnila Maříková.

V sídlišti Janov žije na 6000 obyvatel. Sestěhováni do něj byli sociálně slabí obyvatelé z různých koutů země. Je mezi nimi mnoho nezaměstnaných, zejména Romů, kteří nemají zájem o vzdělání a mají problémy s dluhy.

Projekty revitalizace dvou problémových lokalit připravil i sousední Most. Plán rozvoje deprivovaných území města zahrnuje sídliště Chanov a čtvrť v okolí bloku 100, kde žijí Romové a nepřizpůsobiví obyvatelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK