Benzin v uplynulém týdnu podražil o pět haléřů na 28,14 Kč/l

28.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Průměrná cena benzinu u čerpacích stanic v České republice v uplynulém týdnu vzrostla o pět haléřů na 28,14 koruny za litr, nafta zlevnila o dva haléře na 26,50 Kč/l. Uvedla to dnes společnost CCS, která ceny pohonných hmot pravidelně sleduje.

"I když velkoobchodní ceny a zejména výrazně slábnoucí koruna indikovaly možné zdražení, vzhledem k vánočním svátkům k výrazným dopadům do maloobchodních cen nedošlo," uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Dodal, že na světových trzích velkoobchodní ceny benzinu i nafty poměrně výrazně vzrostly. V Rotterdamu se cena benzinu zvýšila o 7,5 procent a cena nafty o 4,5 procenta.

Pro začátek příštího roku předpovídají ekonomové výrazné zdražení. "Spolu s oslabením koruny v předchozím období, které se podle našich kalkulací do cen ještě plně nepromítlo, znamenají všechny vlivy v souhrnu zdražení maloobchodních cen benzinu i nafty až o několik desetihaléřů. K tomu se přidává zvýšení spotřebních daní a DPH od nového roku, proto v následujících týdnech motoristy nic příjemného nečeká," shrnul Pírko.

Benzin Natural 95 tankovali motoristé v neděli nejdráž v Praze. Jeho průměrná cena stoupla o osm haléřů na 28,82 Kč/l. Následovala Vysočina s cenou 28,74 Kč za litr a Jihomoravský kraj s 28,49 Kč/l. Nejlevnější benzin byl naopak k dostání v Jihočeském kraji, kde stál litr v průměru 27,48 Kč, tedy o 13 haléřů méně, než před týdnem. Následuje Královéhradecký a Olomoucký kraj s cenou 27,71 respektive 27,73 Kč/l.

Nafta byla v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji, litr dieselu za týden zlevnil o tři haléře na 27,22 Kč/l. Na Vysočině lidé tankovali za 27,15 Kč/l a v Praze za 27,07 Kč/l. Nejlevnější nafta byla naproti tomu k dostání za 25,91 Kč/l v Královéhradeckém kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK