Rusko varovalo před možným zastavením dodávek ropy do ČR

28.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Praha/Brusel 28. prosince (ČTK) - Rusko varovalo Evropskou unii před možným přerušením dodávek ropy přes Ukrajinu na Slovensko, do Česka a Maďarska. ČTK o tom dnes informoval slovenský Úřad vlády s odvoláním na dopis od Evropské komise. Důvodem mají být spory mezi Ruskem a Ukrajinou o tranzit ropy. Společnost MERO, která vlastní a provozuje českou část ropovodu Družba, do konce roku přerušení dodávek neočekává.

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že spor mezi Ukrajinou a Ruskem o tranzitu ropy do Evropy by mohl být vyřešen v příštích dvou dnech a neovlivní spotřebitele v Evropě. Energetický zmocněnec ukrajinského prezidenta Bohdan Sokolovskyj řekl, že Ukrajina nemá důvod přerušit tranzit ropy z Ruska do Evropy a varování, které Rusko zaslalo Evropské unii, má pouze poškodit pověst Kyjeva.

Podle agentury AFP se Sokolovskyj sešel s velvyslanci Slovenska, Česka a Maďarska a ujistil je, že dodávky ropy do Evropy by měly zůstat nezměněny. "I kdyby se stranám nepodařilo uzavřít jednání do konce roku, není třeba očekávat od Ukrajiny nějaké překážky pro tranzit ropy směrem do Česka, Slovenska a Maďarska. Ukrajina tranzit nezastaví," uvedl Sokolovskyj po setkání.

Mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský ČTK řekl, že české úřady zatím žádné oficiální informace o přerušení dodávek ruské ropy neobdržely. Podle něj není důvod k panice, protože Česko má dostatečné zásoby ropy a ropných produktů, které vystačí na zhruba tři měsíce.

Mluvčí Evropské komise Mark English ČTK potvrdil, že EU dostala od Ruska varování. "EU byla varována prostřednictvím systému včasného varování o možném výpadku. Toto varování jsme předali členským zemím," řekl.

"Dodávky přerušené nejsou a nečekáme, že by k jejich přerušení mělo dojít do konce roku," sdělil ČTK technický ředitel společnosti MERO Vít Tůma. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) bude podle ředitele odboru správy hmotných rezerv Petra Holoubka přesto v úterý jednat s Unipetrolem o případném společném postupu, pokud by výpadek přece jen nastal.

"Česká republika má v současnosti zásoby ropy a ropných produktů na 101 dní," řekl ČTK Holoubek. Samotná ropa se na zásobách podílí z poloviny. Podle technického šéfa firmy MERO činí aktuálně v centrálním tankovišti v Nelahozevsi strategická zásoba ropy jeden milion tun.

Informovaný zdroj z EU ČTK řekl, že žádná bezprostřední hrozba pro dodávky firmám či domácnostem podle dostupných informací není v tuto chvíli na místě. Zásoby v EU jsou na velmi dobré úrovni, která převyšuje minimální úrovně předepsané pro podobné situace unijními normami, řekl zdroj.

Prezident ruského provozovatele ropovodů Transněfť Nikolaj Tokarev dnes agentuře Reuters řekl, že Ukrajina žádá Rusko, aby zaplatilo více za tranzit ropy, a zvýšila i požadavky týkající se garance minimálního objemu přepravené ropy. Tyto podmínky jsou však podle něj nepřijatelné, a hrozí tak přerušení tranzitu přes Ukrajinu. Jednání však stále pokračují a Tokarev doufá ve vyřešení problému ještě v letošním roce.

Náměstek českého ministra průmyslu Tomáš Hüner dnes v rozhovoru pro Rádio Česko uvedl, že Česko je na možnost, že by ropovod Družba "vyschl", připraveno. "Máme výhodu, že máme alternativní cesty, jak k nám ropu dopravit. Výpadky ropy, i kdyby Družba (ruský ropovod) zcela vyschla, by z hlediska objemu dodávek pro Českou republiku neměla mít dopad. Máme také státní rezervy na více než 90 dnů, takže celou zimu bychom zvládli bez problémů. Později by to už bylo na úkor ceny, protože podobně jako v roce 2008 by se většina ropy dodávala přes Ingolstadt (ropovod IKL z Německa), což je dražší než přes ropovod Družba," řekl Hüner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK