Slovenští autodopravci hranice kvůli mýtnému nezablokují

28.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zvolen 28. prosince (ČTK) - Slovenští autodopravci upustili od plánované lednové blokády hraničních přechodů, kterou chtěli dát najevo výhrady k zavedení systému elektronického výběru mýta na Slovensku od počátku příštího roku. Chtějí jednat s ministrem dopravy Ľubomírem Vážnym o svých požadavcích, mezi které patří například spuštění mýta až od července.

Pokud by se schůzka neuskutečnila, chystají blíže nespecifikované setkání na benzinových pumpách. ČTK to řekl jejich zástupce Jaroslav Polaček. "Blokádu hraničních přechodů jsme posoudili jako neúčinnou. Zformulovali jsme jedenáct bodů, o kterých chceme jednat s ministrem dopravy. Pokud k tomu nedojde, dopravci jsou připraveni setkat se na benzinových pumpách," uvedl Polaček.

Podle něj by se schůzka s Vážnym měla uskutečnit ve středu v Bratislavě. V opačném případě chystají 4. ledna akci na čerpacích stanicích po Slovensku. Polaček bližší podrobnosti k možné akci dopravců na pumpách neuvedl.

Nákladním dopravcům již v minulosti vadila výše elektronického mýta i údajná nepřipravenost systému. Vážny snížení poplatků před časem odmítl. Přepravcům se také nezdály ceny pohonných hmot a ani to, že budou nadále muset platit daň z motorových vozidel.

Elektronické mýto by měly od ledna na dálnicích, rychlostních komunikacích a vybraných silnicích první třídy platit vozidla nad 3,5 tuny. Dopravci upozorňovali, že jim zavedení mýtného přinese větší náklady a některým bude v čase hospodářské krize hrozit možná i likvidace firmy. Majitelé nákladních aut měli výhrady i k poplatkům za palubní jednotku.

Podle českého sdružení dopravců Česmad Bohemia je celý systém elektronického mýtného na Slovensku od začátku špatně připravený. "Systém startuje již za pár dní a nikdo neví, co má vlastně dělat," uvedl mluvčí Martin Felix. Víc než samotné sazby mýtného dopravcům vadí vysoké poplatky za montáž a pronájem palubní jednotky i vysoké sankce v sazebníku pokut v rámci mýtného systému.

Případné protesty dopravci z Česka chápou, ale podle nich přichází pozdě. "Byli bychom rádi, kdyby si slovenští kolegové brali jako rukojmí spíše politiky na ministerstvech, a ne ostatní vozidla na silnicích," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK