Americké akcie v pondělí pokračovaly v růstu díky maloobchodníkům

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí pošesté za sebou posílily a jejich indexy uzavřely na nových letošních maximech díky příznivé zprávě o vývoji předvánočních maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Nárůst však zmírnil pokles leteckých společností, za kterým stály bezpečnostní obavy.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,26 procenta na 10.547,08 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,12 procenta na 1127,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,24 procenta na 2291,08 bodu, napsala agentura Reuters.

Tržby amerických maloobchodníků podle údajů společnosti SpendingPulse v období od 1. listopadu do 24. prosince stouply o 3,6 procenta. "(Maloobchodníci) vydrželi, nezavedli před Vánocemi žádné hluboké slevy a lidé opravdu přišli a nakupovali zboží," uvedl analytik Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Morgan.

Akcie leteckých firem nicméně oslabovaly kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením po pátečním pokusu o teroristický útok v letadle do Detroitu. Společnost AMR Corp., která je mateřskou firmou American Airlines, klesla o 4,8 procenta a rival Delta Air Lines o 4,1 procenta.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru i japonskému jenu, podle některých analytiků je ale jeho další vývoj nejistý. "Dolar se trochu zotavil ze ztrát z minulého čtvrtka, jeho pondělnímu růstu bych však velký význam nepřikládal," uvedl analytik Vassili Serebriakov ze společnosti Wells Fargo. "Dolar nyní nemá žádný skutečný směr. Musíme počkat na příští týden, abychom mohli posoudit, kam dolar směřuje," dodal.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru mírně oslabilo na 1,4380 USD. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,5 procenta na 91,62 JPY, zatímco jednotná evropská měna vůči jenu vzrostla o 0,3 procenta na 131,78 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK