Akcie v Tokiu vystoupily na čtyřměsíční maximum

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes mírně zvyšovaly a hlavní index vystoupil nejvýše za poslední čtyři měsíce. Zájem byl o akcie obchodních společností jako je Mitsui & Co, kterým pomohl růst cen ropy a kovů. Kurz dolaru se na devizových trzích po předchozím růstu příliš neměnil.

Index Nikkei 225 si připsal 3,83 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,04 procenta na hodnotě 10.638,06 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,1 procenta na 915,87 bodu.

Nedařilo se naopak akciím letecké společnosti Japan Airlines, které si odepsaly 8,3 procenta. Důvodem byla zpráva některých médií, že japonský státní fond, který se ztrátové aerolinky chystá finančně podpořit, za jednu z variant považuje i bankrot firmy.

Kurz dolaru se na devizových trzích příliš neměnil a vůči euru a japonskému jenu si udržel většinu zisků, které nabral během prosince. Investory nyní zajímá, zda bude dolar schopen zisky si udržet a případně na ně navázat i v novém roce.

"Vzhledem k tomu, že přetrvává tlak na růst výnosů z amerických státních dluhopisů, pořád je zde šance, že (japonský) jen k dolaru do roka vystoupí na nejvyšší úroveň od poloviny roku 1992," myslí si analytik finanční společnosti Mitsubishi UFJ Trust Bank Tošihiko Sakai.

Dolar se vůči jenu prodával za zhruba 91,69 JPY a zůstal blízko hodnot, na nichž byl v době pondělního závěru v New Yorku. Pohybuje se tak v blízkosti dvoutýdenního maxima 91,88 JPY, na němž byl minulý týden. Euro k dolaru se ustálilo na 1,4376 USD, rovněž bez větších změn.

Euro před týdnem kleslo až na 1,4318 USD, což byla nejnižší hodnota za tři a půl měsíce. Koncem týdne se euro sice zotavilo a vystoupilo nad 1,44 USD, tuto úroveň ale dlouho neudrželo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK