Moskva doufá v dohodu s Kyjevem o tranzitu ropy do konce roku

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. prosince (zpravodaj ČTK) - Moskva spoléhá na to, že dohodu s Kyjevem o tranzitu ropy do Česka, Slovenska a Maďarska se podaří uzavřít do konce roku. ČTK to dnes řekla mluvčí ruského ministerstva energetiky. Rusko v pondělí varovalo před možným přerušením dodávek ropy kvůli sporům s Ukrajinou.

"Základní parametry dohody jsou dohodnuty a doufáme a spoléháme a počítáme s tím, že tato dohoda bude podepsána do konce roku," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irina Jesipovová. Dodala, že dohodu mají podepsat oba zainteresované podniky, které ještě o podrobnostech jednají v Kyjevě.

Přes Ukrajinu vede jižní větev ropovodu Družba, která zajišťuje dodávky ruské ropy na Slovensko, do Maďarska a Česka.

Ruský premiér Vladimir Putin dnes při návštěvě Vladivostoku kritizoval Ukrajinu, že zneužívá svého postavení tranzitní země. Vyjádřil ale očekávání, že Kyjev bude respektovat uzavřené dohody; každopádně Rusko míní splnit své závazky ohledně dodávek ropy a plynu.

"Předpokládáme, že k problémy s přepravou nebudou," dodal vicepremiér Igor Sečin, který Putina doprovází. Je také přesvědčen, že tranzit ropy bude pokračovat i v případě, že by by se dohody do konce roku nedosáhlo.

Rozruch podle Sečina vznikl tím, že ukrajinský podnik Naftogaz požádal ruského přepravce Transněfť o změnu dosavadních podmínek přepravy ropy. šlo o změnu tarifů či zkrácení doby pro vyrozumění o snížení objemu přepravy ropy na polovinu, z 60 na 30 dnů. Transněfť se vzápětí obrátil na ruskou vládu, která na hrozící potíže upozornila Evropskou komisi a také začala jednat s Kyjevem. Ten pak podle Sečina začal na ruské návrhy reagovat "s větší pružností". O jednáních bylo vyrozuměno i Česko, Slovensko a Maďarsko.

Letos v lednu spory mezi Moskvou a Kyjevem připravily evropské dodavatele skoro po dva týdny o dodávky plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK