Euro.cz: Česko a Rakousko mají propojit tři plynovody

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Česko a Rakousko mají propojit tři plynovody. Vedle dříve ohlášených staveb plynovodů společnostmi Česká plynárenská a RWE Transgas Net chce třetí plynovod nově vybudovat společnost E.on Ruhrgas. Informoval o tom dnes server Euro.cz.

"Chtějí (E.on Ruhrgas) vést plynovod od Český Budějovic na jih přes Dolní Dvořiště," řekl serveru předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Společnost E.on Ruhrgas podrobnější informace o svém plánovaném plynovodu neposkytla.

RWE Trangas Net plánuje napojit českou síť plynovodů na rakouskou stanici v Baumgartenu, jedno z nejdůležitějších obchodních míst v Evropě. Tento 60 kilometů dlouhý plynovod s názvem LBL by se na českou soustavu měl napojit u Břeclavi. Česká plynárenská připravuje propojení s Rakouskem pod Jindřichovým Hradcem. V Rakousku má být napojen na tranzitní plynovod West-Austria-Gasleitung, uvádí server.

Podle serveru se ale nezdá pravděpodobné, že by Rakousko povolilo postavit na svém území tři plynovody relativně blízko u sebe. "To je pravda, nicméně všechny tři projekty by byly prospěšné a je třeba, aby se realizoval alespoň jeden z nich co nejdřív," míní Fiřt. "Všechny tyto snahy podporujeme, protože povedou k rozšíření naší přepravní soustavy a přinesou její větší stabilitu a vyšší energetickou bezpečnost země," dodal.

Česko je v zásobování plynem výrazně závislé na dodávkách z Ruska. Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování řady evropských zemí. Kvůli sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla miliony evropských domácností. Narušení dodávek plynu způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK